Doa-doa Mustajab Yang Dikabulkan Allah Menurut Hadis

Kanak-kanak-Perempuan-Muslim-Berdoa

Dalam beberapa hadis yang menyatakan terdapat tiga (3) doa yang dikabulkan Allah/ tidak tertolak. Salah satu darinya doa mustajab orang yang teraniaya. Hati-hati dengan doa orang yang teraniaya, kerana doa orang teraniaya ini pasti akan dikabulkan oleh Allah SWT cepat atau lambat.

Terdapat 10 doa yang cepat dikabulkan Allah menurut hadis :

1. Doa orang teraniaya

Takutlah dengan doa orang yang teraniaya kerana tidak ada hijab antara doa orang teraniaya dengan Allah. (Hadis Riwayat Bukhari)

2. Doa orang dalam perjalanan (musafir)

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Ada tiga doa mustajab yang tidak diragukan lagi, iaitu doa orang yang teraniaya, doa musafir, dan doa ibubapa untuk anaknya”. (Hadis Riwayat Tirmidzi)

3. Doa ibubapa kepada anak-anaknya. (Hadis Riwayat Abu Daud)

Sebagai ibubapa, kita harus banyakkan berdoa untuk anak-anak supaya mereka menjadi anak yang berbakti kepada agama, orang tua dan negara. Jangan sekali-kali mengucapka perkara yang tidak elok/kasar kepada anak-anak, kerana perkataan yang keluar dari mulut ibubapa adalah doa. Doa ibubapa merupakan salah satu doa yang mustajab.

4. Doa anak berbakti kepada ibubapa

Dari Abu Hurairah ra., Ia berkata, Rasulullah SAW bersabda, “Sesungguhnya Allah akan mengangkat darjat seorang hamba yang soleh di syurga, lalu ia bertanya, ‘Dari mana aku memperoleh darjat ini?’. Allah SWT berfirman, ‘Dengan permohonan ampun anakmu untukmu’ “. (HR. Ahmad, sanadnya dinyatakan shahih oleh Ibnu Katsir)

5. Doa orang didalam kesulitan

Allah SWT berfirman: “Atau siapakah yang menyahut (doa) orang yang dalam kesulitan apabila ia berdoa kepada-Nya, dan yang menghilangkan kesusahan dan yang menjadikan kamu (manusia) sebagai khalifah di bumi? Apakah disamping Allah ada tuhan (yang lain)? Amat sedikitlah kamu mengingati (Nya) “. (Surah An Naml ayat 62)

6. Doa orang yang tidur dalam keadaan bersuci dan berzikir

Dari Mu’adz bin Jabal, dari Rasulullah SAW, beliau bersabda, “Apabila seorang muslim tidur dalam keadaan berzikir dan suci, lalu terbangun di malam hari, kemudian berdoa kepada Allah SWT meminta kebaikan dunia dan akhirat, maka pasti Allah akan memberikan kepadanya”. (Hadis Riwayat Abu Dawud dan Ahmad)

7. Doa orang yang menunaikan haji, umrah dan berperang dijalan Allah SWT

Berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar ra., dari Nabi Muhammad SAW, beliau bersabda, “Orang yang berperang di jalan Allah, orang yang menunaikan haji dan orang yang menunaikan umrah adalah utusan-utusan yang menghadap kepada Allah. Mereka dipanggil oleh-Nya, lalu mereka memenuhi panggilan-Nya, dan mereka pun meminta kepada-Nya, maka Allah akan memberinya”. (Hadis Riwayat bnu Majah)

8. Doa anak yang soleh

Disebutkan dalam hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra., “Apabila manusia mati, maka terputuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, dan anak yang soleh yang mendoakan orang tuanya”. (Hadis Riwayat Muslim)

9. Doa pemimpin yang adil

Dari Abu Hurairah ra., secara marfu’, “Ada tiga golongan yang doanya tidak ditolak, orang yang berpuasa hingga berbuka, doa pemimpin yang adil dan doa orang yang teraniaya. Allah akan mengangkat doa mereka ke atas awan, membukakan pintu-pintu langit untuknya, dan berfirman, ‘Demi kemuliaan-Ku, sungguh, Aku akan menolongmu walaupun dengan selang waktu’”. (Hadis Riwayat Tirmidzi)

10. Orang yang banyak berdoa

Dari Abu Hurairah ra., bahwasanya Rasulullah SAW bersabda. “Barangsiapa yang ingin doanya terkabul pada saat sedih dan susah, maka hendaklah memperbanyak berdoa pada saat lapang”. (Hadis Riwayat Tirmidzi & Al Hakim)

SHARE FOR SAHAM AKHIRAT

Comments

comments

Dapatkan Tips Bagaimana Nak Istiqamah

Baca Al-Quran

Masukkan NAMA dan EMAIL utama anda

Nama Panggilan:
Email Utama Anda:

You have Successfully Subscribed!

Share This