TIPS KELUARGA BAHAGIA IDAMAN IBU BAPA MUSLIM

Tips Keluarga Bahagia Idaman Ibubapa Muslim

 

“Boleh ustaz kongsikan, bagaimana ingin membina keluarga bahagia idaman ibubapa muslim?”

“Salah satu tips membina keluarga bahagia ialah dengan membina keluarga BER “Al Quran”.

Betul tu, ustaz. Masalahnya, bagaimana nak membina keluarga BER “Al Quran”. Dah plan dan buat, asyik tak jadi je.

Owh. Saya akan kongsikan 3 PLAN CADANGAN untuk membina suasana keluarga bahagia. Keluarga BER “Al Quran”.

PLAN PERTAMA.

>Mulakan dengan diri sendiri (IbuBapa). Iaitu, kita sendiri mula membuka Al Quran. Ambil masa 5 minit sehari. Masa akak boleh tetapkan sendiri.

*Jika plan pertama tak menjadi kerana akak sibuk atau masih belum mahir membaca Al Quran.

PLAN KEDUA

>Bawa ahli keluarga ke masjid. Paling kurang malam Jumaat. Sekurang-kurangnya kita dapat membaca Al Quran bersama-sama ahli jemaah.

**Jika plan kedua tak menjadi kerana akak malu baca ramai kerana bacaan Al Quran masih merangkak-rangkak atau tak sempat masa kerana bekerja atau tak dapat nak kumpulkan semua ahli keluarga untuk ke masjid.

PLAN KETIGA

>Cari Guru Al Quran yang boleh datang mengajar di rumah akak. Dengan cara ini, akak boleh tentukan masa mengikut masa akak bersama guru. Kita pun dapat kumpulkan semua ahli keluarga. Kita pun dapat belajar mengikut tahap kita tanpa perasaan malu.

Macam mana akak? Ok ke ok?

Ok sangat2 ustaz. Sebenarnya ustaz, dua plan cadangan ustaz yang di atas. Akak dah buatkan. Tak menjadi, kerana sebab-sebab tu, macam ustaz bagitahu la.

Yang nombor Plan ketiga ni, dekat mana saya nak dapat Guru Al Quran ini macam ni?

Akak boleh dapatkan dengan AlMukhlisin Home Quran.

#AlMukhlisin
#AlMukhlisinHomeQuran
#DVDFormulaMudahBelajarTajwid
#DVDFMBT
#TajwidSantai

Comments

comments

Dapatkan Tips Bagaimana Nak Istiqamah

Baca Al-Quran

Masukkan NAMA dan EMAIL utama anda

Nama Panggilan:
Email Utama Anda:

You have Successfully Subscribed!

Share This