Tiap Kali Gaji Saya Beli Quran, Tapi Saya Geram Sebab Tak Pandai Baca– True Story Kak Wina

Sebagai seorang ibu yang berkerjaya, masa saya sangatlah sibuk. Siang hari di pejabat. Malam dirumah urus anak-anak. Nak baca Al Quran memang tak dapat. Nak keluar cari guru mengaji, memang tak terfikir langsung.

Tetapi ada sesuatu yang pelik pada saya. Saya sangat suka melihat Al Quran. Hampir setiap kali gaji, saya akan gunakan duit tu untuk beli Al Quran baharu. Sehingga Al Quran saya menjadi banyak dan boleh buat koleksi Al Quran pula.

Ada macam-macam versi Al Quran yang saya kumpul. Ada Quran Tagging, Quran Hafalan, Quran Tafsir, Quran Tajwid, dan macam-macam lagi. Saya suka tengok pelbagai jenis Al Quran. Tetapi, semua tu saya hanya mampu untuk pegang dan tengok sahaja. Nak baca memang tak pandai. Sedih kan.

Saya dibesarkan dalam keluarga yang kurang tekankan pasal agama. Apabila saya dewasa, saya berazam mahu belajar mengaji.  Dulu waktu sekolah, saya suka berkawan dengan kawan-kawan yang suka mengaji Al Quran, tapi saya tak pandai baca. Nak habiskan Muqaddam pun susah.

Alhamdulillah, asbab PKP pada bulan Mac 2020 yang lalu, hati saya terdorong kepada Al Quran. Saya rasa mahu belajar mengaji. Kerana saya memang tak dapat baca Al Quran dengan baik. Saya taknak hidup saya kosong.

Saya memang selalu buka email sebab kerja. Suatu hari, saya terima email dari AlMukhlisin. Ada talaqqi online. Saya join je.

Sekarang sudah setahun lebih saya dibimbing oleh AlMukhlisin, dan saya harap bimbingan ini sehingga akhir hayat saya Insya Allah.

Memang susah bila tiada bimbingan. Alhamdulillah sekarang sudah dibimbing AlMukhlisin, bacaan Quran saya sudah baik. Malah kehidupan saya rasa terisi dan lebih tenang. Sekarang ni saya dah boleh baca 3 muka surat Al Quran setiap kali lepas solat. Saya dapat rasa stress kehidupan saya dapat di urus dengan baik.

Saya percaya, apabila kita jaga hubungan dengan Allah, salah satunya dengan cara membaca Al Quran, kehidupan kita lebih stabil. Emosi kita lebih terkawal. Alhamdulillah.

Comments

comments

Dapatkan Tips Bagaimana Nak Istiqamah

Baca Al-Quran

Masukkan NAMA dan EMAIL utama anda

Nama Panggilan:
Email Utama Anda:

You have Successfully Subscribed!

Share This