Ikan Alim Vs Ikan Samseng

ikan alim vs ikan samseng

Selepas solat maghrib, saya mengambil sebuah buku untuk dibaca. Sebagai untuk menambah ilmu. Saya tertarik dengan sebuah cerita berkenaan dengan ikan alim vs ikan samseng.

Jadi saya ingin berkongsi iktibar yang saya petik daripada buku ini.

Ikan alim sentiasa memberikan nasihat kepada ikan-ikan lain.

“Di atas sana, ada makhluk yang bernama manusia. Kamu semua kena berhati-hati.”

“Apabila kamu melihat umpan yang tiba-tiba lalu di hadapan kamu. Jangan dimakan kerananya terdapat mata kail yang dibuat oleh manusia.”

“Apabila kamu memakannya, mulut kamu akan tercedera kerana ketajaman matanya. Kamu akan ditarik dengan kuatnya oleh manusia. Setelah kamu berada di atas darat, kamu akan cabut mata kail daripada mulut kamu tanpa dihiraukan kesakitannya.” Setelah itu, kamu akan dibuang sekali sisik-sisik yang berada di tubuh kamu. Kamu akan dibelah perut oleh manusia ini. Dan perut kamu dibuang begitu sahaja. Betapa terseksanya kamu.

Oleh itu, beringat-ingatlah kamu daripada terkena umpan mata kail daripada manusia ini. Walaupun diberikan peringatan oleh ikan alim ini. Namun masih ada yang berdegil & tidak mendengar nasihat daripada ikan alim ini.

Begitulah perumpamaan manusia. Ada sahaja orang yang memberikan peringatan mengenai seksa di dalam kubur, seksa di padang mahsyar, seksa di dalam api. Yang mana mereka yang mengkufuri nikmat Allah ini, akan diseksa oleh Allah didalam kubur. Atau diseksa di padang mahsyar. Atau di dalam neraka. Namun ada sahaja mereka yang mengingkari nikmat Allah ini.

“Ya Allah jadikanlah kami diantara orang yang sentiasa bersyukur.”

Aamiin

SHARE FOR SAHAM AKHIRAT.

Comments

comments

Dapatkan Tips Bagaimana Nak Istiqamah

Baca Al-Quran

Masukkan NAMA dan EMAIL utama anda

Nama Panggilan:
Email Utama Anda:

You have Successfully Subscribed!

Share This