Doa Yang Mustajab Adalah Doa Sebelum Berbuka Puasa & Bersahur

IMG_3752

Terdapat beberapa waktu yang mustajab untuk berdoa, di mana doa tersebut tidak akan ditolak oleh Allah SWT. Iaitu berdoa ketika berbuka puasa dan berdoa ketika bersahur.

Dari Abu Hurairah radhiallahu ‘anhu, Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

ثَلَاثٌ لَا تُرَدُّ دَعْوَتُهُمْ: الْإِمَامُ الْعَادِلُ، وَالصَّائِمُ حَتَّى يُفْطِرَ، وَدَعْوَةُ الْمَظْلُومِ يَرْفَعُهَا اللَّهُ فَوْقَ السَّحَابِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

Ada tiga orang yang doanya tidak ditolak: Pemimpin yang adil, orang yang berpuasa sampai dia berbuka, dan doa orang yang didzalimi, Allah angkat di atas awan pada hari kiamat.”

Doa Sebelum Berbuka Puasa

Kebanyakkan kaum muslimin mensia-siakan waktu yang mustajab ini dengan menyibukkan diri seperti keluar membeli juadah untuk berbuka, menyiapkan hidangan berbuka hingga menjelang azan maghrib, menonton tv dan lain-lain lagi.

10 minit ketika nak masuk azan maghrib, mereka berkumpul di meja makan menghadap hidangan berbuka dan apabila terdengar azan, cukup dengan hanya membaca doa makan.

Oleh itu,marilah kita bersedia sekurang-kurangnya 15 hingga 20 minit sebelum azan maghrib serta dalam keadaan berwudhu. Kemudian, meminta & memohon apa sahaja doa. Mulakan doa dengan puji-pujian kepada Allah SWT dan  berselawat atas Nabi SAW.

Doa Ketika Bersahur

Ketika sahur adalah diantara waktu yang sangat berkat. Dan ketika ini, doa-doa kita mudah dimakbulkan oleh Allah SWT. Ketika waktu ini, marilah sama-sama kita  memanjatkan doa kepada Allah Taala, untuk memohon setiap hajat-hajat. Dalam hadis muttafaqun ‘alaih, dari Anas bin Malik, Nabi SAW bersabda :

تَسَحَّرُوا فَإِنَّ فِى السَّحُورِ بَرَكَةً

“Makan sahurlah kamu kerana dalam makan sahur terdapat keberkahan.” (HR. Bukhari & Muslim)

Imam Nawawi berkata bahawa bentuk keberkatan makan sahur di diantaranya adalah kerana waktu itu orang bangun, terdapat zikir dan doa pada waktu yang mulia tersebut. Pada masa itu ialah masa diturunkannya rahmat serta diterimanya doa dan istighfar. (Syarh Shahih Muslim, 9: 182)

Jadi, marilah kita sama-sama merebut peluang ini untuk berdoa kepada Allah.

SHARE FOR SAHAM AKHIRAT

Comments

comments

Dapatkan Tips Bagaimana Nak Istiqamah

Baca Al-Quran

Masukkan NAMA dan EMAIL utama anda

Nama Panggilan:
Email Utama Anda:

You have Successfully Subscribed!

Share This